Четирите лица на Меркурий

В астрологията, сферата символизирана от Меркурий, е тази на ума и умствения потенциал. Положението на Меркурий в наталната карта символизира качеството на енергията (по знак), която умът изразява в тази сфера (дом) и където действа най-ефективно. Този подход за определяне на умствения потенциал, не взема под внимание цикълът на Меркурий като цяло и фазата му в момента на раждането.

Предложената надеждна  методика за определяне на основния умствен тип, е тази която  го класифицира на четири основни типа и  е изградена на база важните моменти в цикълът на Меркурий. Тя е разработена в първата половина на XX век от известния астролог Марк Джоунс, а през 60-те години и съответно от Дейн Ръдиар, от позицията на хуманистичната астрология.

Цикъл на Меркурий
Първото, с което трябва да се запознаят изучаващите астрология, е това че тази планета никога не се отдалечава от Слънцето на повече от 28 зодиакални градуса. Причината за това е, че орбитата на Меркурий лежи вътре в земната орбита. Заради използваната от нас като отправна точка геоцентрична система, а също така и поради факта, че пътят на Земята никога не минава между Меркурий и Слънцето, Меркурий не може да направи пълният цикъл от 360 градусови аспекти със Слънцето.

Източник на изображение: интернет

Тези фактори създават необичайна ситуация, характеризираща цикълът на планетите лежащи вътре в земната орбита – Венера и Меркурий. Вместо един съвпад или опозиция със Слънцето за времето на всеки цикъл, Меркурий (и Венера) образуват със Слънцето два различни типа геоцентрични съвпади, които  носят наименованията – долен и горен.

Цикълът на Меркурий е приблизително 116 дни, започвайки с долен съвпад със Слънцето. Това е космическа конфигурация, в която Слънцето, Меркурий и Земята се намират на една линия, а Меркурий е разположен между Слънцето и Земята. С нея започва „растящия“ полуцикъл на Меркурий, аналогичен на периода между новолуние и пълнолуние, който се случва в средата на 20-24 дневното ретроградно движение на тази планета.
Цикълът на Меркурий започва с неговото „изскачане“ зад Слънцето, за да изгрее преди него на утринното небе, Ръдиар нарича този полуцикъл на Меркурий „прометеев“ в чест на митологичния титан Прометей, който е откраднал огън от боговете, за да го принесе в дар на хората.

Движението на Меркурий е директно в период от 9 до 15 дни след образуването на долен съвпад, а приблизително след седмица достига най-голямата си отдалеченост от Слънцето. След 10-14 дни от началото на директното движение, неговата скорост става най-висока. Горен съвпад се случва, когато Меркурий е най-отдалечен от Слънцето и достига най-висока скорост. Това явление е аналогично на пълнолунието и отбелязва началото на залязващия полуцикъл на Меркурий, по времето на който той се скрива зад хоризонта рано вечерта след Слънцето. Ръдиар нарича този полуцикъл „епиметеев“ по името на Епиметей, вечно обръщащият се все назад брат на устремения към бъдещето Прометей.  Приблизително 4-5 дни след горния съвпад, движението на дневният Меркурий съвпада с това на Слънцето и около две седмици по-късно, Меркурий започва да се движи ретроградно. 10-15 дни след обръщането му в ретрограден ход, цикълът приключва с долен съвпад.

Четирите фази на Меркурий

Посоченото кратко описание на циклите на Меркурий, е в основата на класификацията на четирите меркуриеви типа:

  • прометеев (ретрограден)
  • прометеев (директен)
  • епиметеев (ретрограден)
  • епиметеев  (директен)

Всяко едно от тези четири „лица“ на Меркурий, съответства на определен тип умствени характеристики.

Не е трудно да определите към кой тип принадлежи вашият Меркурий. Първо погледнете къде в наталната ви карта се намира Слънцето. Ако Меркурий се намира по посока на часовниката стрелка от Слънцето, значи е прометеев и обратното, ако е в посока обратна на часовниковата стрелка от Слънцето е епиметеев. Ако в момента не ви е под ръка наталната карта, просто намерете в ефемеридите датата на своето раждане. Ако Слънцето е разположено по Зодиака пред Меркурий, тогава той е прометеев тип, ако Меркурий е пред Слънцето – епиметеев. След това определете характера на движението на планетата (директна или ретроградна). Например Слънцето се намира в десетия градус на Лъв, а Меркурий е изобразен със символа „R“ и е във втория градус на същия знак – това означава, че типът на Меркурий е прометеево-ретрограден.

Прометеево-ретрограден тип
Своето първо „лице“ Меркурий показва в началото на цикъла. Отново „роден“, след завършването на предходния му цикъл  на умствени и комуникативни възможности, „оцветен“ с нови характеристики – стремеж и енергия, символизирани от зодиакалната и домова позиция на долният съвпад, където е започнал новия цикъл. Обаче пълната реализация на тези качества, може да се разгърне  само през пълния цикъл. Сега, в началото на цикъла всички качества присъстват само потенциално. Към това сочи и  факта, че при долен съвпад Меркурий  се доближава най-много до Земята,  намира се в сянка.

По подобие на растящия полуцикъл на Луната (от новолуние до пълнолуние), прометеевия полуцикъл на Меркурий символизира импулсивната, спонтанната и творческата активност. Той е показател за безпокойство и стремеж към нови идеи,  към търсене на нови пътища за творческо самоизразяване.

Началото на цикълът на Меркурий попада в ретроградния период – именно този факт по-добре от всичко описва първото „лице“ на Меркурий. Това също така може да послужи за ключ към разбирането на една от тайните на човешкия ум и меркуриевата двойнствена природа: нашият разум и умствени способности се развиват противоположно на нашите инстинкти за биологичен живот и всичко, което е било в миналото. Технологичните постижения на такъв ум предоставят възможността да се подобри качеството на живот. Фокусираната  умствена енергия обаче може също така да доведе хората до това да живеят и работят срещу законите на живота и природата. В митологията, Прометей подарявайки огъня на съзнанието на младото човечество, заради оспорване волята и авторитета на боговете, получава тежко наказание.

Ако вашият Меркурий е прометеево-ретрограден тип, това означава, че вашият ум се стреми към независимост спрямо биологичните ограничения и диктатът на социалните условия. В основата на този порив лежи интуитивния стремеж към осъзнаване новото качество на битието, цялата природа, която вие още не сте осъзнали напълно. Въпреки че  независимостта  от външните ограничения и условности най-често ви води към по-голям или по-малко бурен бунт срещу миналото и неговите традиции. Самият акт на бунт без значение срещу какво, може да ви обвърже именно с това, от което се опитвате да се избавите. Постепенно ще започнете да се чувствате уморени от постоянната съпротива срещу това, което може да подкопае свободата ви и в замяна на умствените ви противоречия, може да получите интуитивна идентификация.

Понеже прометеево-ретроградната фаза продължава от 10 до 15 дни, тя може да се срещне само в една от десет натални карти. Ретроградността на Меркурий не е показател за мудност в мисленето, за което говори и факта, че един от най-блестящите мислители на 20 век –  Олдъс Хъксли,  е притежавал промеетеево-ретрограден Меркурий. Роден в известно в научните среди семейство, Хъксли  заминава за Америка, където  става знаменит писател и социален критик.

продължение …

Превод: star in the night sky

Използван източник на информация:
1. Авторско право на текст и изображение „The Four Faces of Mercury – Discovering Your Mental Type“, by Michael R. Meyer  –  http://www.khaldea.com
2. Превод от руски  –  astro.nx0.ru

Реклами

The URI to TrackBack this entry is: https://starinthenightsky.wordpress.com/2011/06/14/%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%b9/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentВашият коментар

  1. кога ще има и за останалите Мерк типажи?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s