Четирите лица на Меркурий (2)

>>> към първа част

Прометеево-директен тип
Второто „лице“ на Меркурий се „показва“, когато неговото зодиакално движение е стационарно към директно, а този цикъл завършва приблизително 40-50 дни по-късно. Няколко дни след началото на неговото директно движение  достига най-голяма отдалеченост от Слънцето – около 28 градуса. По-известен като  максималната западна елонгация на Меркурий, кореспондираща с аспекта нарастващ квадрат и аналогична на първата четвърт от лунната фаза.   10 дни след тръгването му в директен ход,  неговата скорост превишава тази на Слънцето и е максимално близо за горен съвпад,  с което приключва този полуцикъл.

Прометеево-директния тип Меркурий указва на това, че умът в по-голяма степен е в хармония със себе си и обкръжението, за разлика от собственика на протеево-ретроградния тип. Прометеево-дирекния тип ум е жив, енергичен, интуитивен, търсещ и ориентиран към бъдещето, такъв който е способен да предава своето виждане и потенциал в социалната и интелектуалната сфера. Разбираемо е защо такъв тип Меркурий се среща в картите на много успешни политици.
Хората, които са се родили в период на прометеево-директна фаза на Меркурий, притежават добра интуиция комбинирана с много добри комуникативни възможности, които им позволяват да убеждават околните в значимостта на собствените им идеи и да ги вдъхновяват със своята устременост към бъдещето. Като прометеево-директен тип ще ви е необходимо да се концентрирате над значимите неща. Постарайте се да култивирате умствена избирателност, защото вашите мисли, идеи могат да станат конкретна реалност.

Второто „лице“ на Меркурий присъства в наталните карти на президентите на САЩ – Айзерхауер, Кенеди, Никсън, Картър, Рейгън и Буш. Бащите на Американската революция Томас Пейн и Томас Джеферсън също са пример за подобна фаза на Меркурий, както и Михаил Горбачов и Борис Елцин. Създателят на квантовата механика Макс Планк е бил с прометеево-директен Меркурий, а също и Ференц Лист и неговата приятелка Жорж Санд – известна писателка и еманципирана жена от XIX век.

Епиметеево-директен тип
Меркурий влиза в третата си фаза по времето на горния съвпад, аналогичен на опозицията и пълнолунието. Сега е настъпило времето, когато зърното, заложено в началото на цикъла, ще даде реколта. В този период Меркурий е „по-ярък и изразен“ от всякога, а неговата видимост в небето е най-малка, заради най-голямата си отдалеченост от Земята.
По времето на епиметеевия цикъл доминира аспектът на ума, който Ръдиар нарича еволюционен, асоциативен и обобщаващ. Умственият тип на епиметеево-директния Меркурий се характеризира с растящо чувство на мащабност, обективност и историческа перспектива. Той указва на тип ум, в който импулсивността се превръща в предпазлива решителност. На мястото на интуитивната рискова игра идва премерения риск. Този тип на Меркурий цени традициите и е склонен към формализъм. Среща се в наталните карти на много гурута, духовни учители и религиозни лидери.
Ако вашият Меркурий е епиметеево-директен, това означава, че притежавате практичен, обективен и аналитичен ум и сте склонни да действате на база факти и придобит опит, а не ръководени от интуицията или емоциите. Организираното мислене ви позволява да ръководите хората и бизнес делата си.
Вие сте ориентирани към успеха, стараете се да спечелите и приобщите обкръжаващите към вашите идеи. Опитвате се да реализирате своите планове и цели, като се опирате на опита си в миналото, а също така и на анализа си за достиженията и провалите на другите.

Този тип Меркурий наблюдаваме в наталните карти на четири от най-влиятелните умове на XIX век – Карл Маркс, Чарлз Дарвин, Зигмунд Фройд и Елена Блаватска. Тяхната дейност макар и по-различен начин, е оказала огромно влияние върху идеите на XX век. Първите трима са формулирали революционни теории базирани съответно на изучаването на историята и политиката, на наблюдението на биологичните типове и на анализа на психологическите процеси и заболявания. Елена Блаватска е „хвърлила ръкавица“ на тогавашните вярвания и духовни ценности, разкривайки цикличната и окултна картина на света. Лидерите на болшевистката революция – Ленин и Троцкий също са пример за третата фаза на Меркурий. Заедно с Ганди, Айнщайн, Дж. Кришнамурти, Маргарет Тачър.

Епиметеево-ретрограден тип
Епиметеево-ретроградната фаза на Меркурий започва в момента, когато той от стационарен тръгне в своето ретроградно движение и се намира на 20 зодиакални градуса пред Слънцето. Тази фаза е кратка – 7-15 дни, което означава, че по-малко от 10 %  от хората се раждат с такъв тип Меркурий. По времето на този период Меркурий и Слънцето се движат един към друг. Кулминацията настъпва в момента на долния съвпад, когато по думите на Д.Ръдиар, Меркурий „отново приема волята и енергията на Слънцето“.
Четвъртата фаза на Меркурий дава философски, религиозен или интроспективен манталитет. На този тип е присъщо чувството за традиция, той никога не е удовлетворен от знанието от втора ръка. Той подлага на съмнения авторитетите – социалните, религиозните, а даже и научните догми. Тази фаза е свързана с вътрешното озарение.
Човек, който се е родил по време на тази фаза на Меркурий, притежава съзерцателен, силно интроспективен ум, който се стреми да намери смисъл на всяко явление. Той е склонен да търси причини, смисъл и цел на всяко нещо и никога не са му достатъчни повърхностния отговор на някакъв въпрос и рядко избира по-лесния път. Другите могат погрешно да интерпретират това дълбоко разбиране за хората и ситуациите като прометеева интуиция.
С времето епиметеево-ретроградния тип започва да изпитва силна неудовлетвореност от съществуващите порядки на нещата или дълбоко разочарование от опитите си да привлече и предаде на  обкръжаващите своите идеи. В такива моменти не трябва да се поддава на чувството за безполезност и депресия, а да върви напред по своя път към обновление на духа, който е символизиран от долния съвпад и е едновременно „цялата реколта“ от миналото и врата към бъдещето. Мари Д’Агул – известен философ, една от първите еманципирани жени на XIX век, е пример за такъв тип Меркурий.

Прогресивен цикъл на Меркурий
Представената методика няма за цел толкова да определя вашият рожден ментален тип, колкото да прогнозира процеса на развитие на вашето мислене в течение на времето.

Тук най-важни са промените от един тип Меркурий към друг. По време на прогресивно прометеево-директната фаза – критичния и войнствен прометеево-ретрограден тип постепенно се смекчава и осъзнава, как може ефективно и конструктивно да накара хората да повярват в идеите му. В зоната на горния съвпад умствените способности са интензивни и добре развити. При период на развитие  епиметеево-директна фаза, се разширява кръгозора, човек става по-възприемчив към социалните и исторически аспекти на нещата. Фазата на епиметеево-ретроградния Меркурий в прогресиите е много интензивен период, по времето на който възникват интелектуална неудовлетвореност, безпокойство, стремеж към търсене на нови възможности. За да могат реално да се използват тези възможности, първоначално е необходимо да се научат уроците от миналото. Следователно, за всеки един натален тип на Меркурий съществува период на рефлексия, която предполага духовна неудовлетвореност и осъзнаване. Периодът на епиметеево-ретроградната фаза в прогресиите е време за „израстване на семенцето“ и подготовката му за момента, когато при прогресивен долен съвпад  семенцето от изминалия цикъл ще бъде „засято“ с  ново бъдеще.

 

Автор: Майкъл Майер, khaldea.com
Превод: star in the night sky
Реклами

The URI to TrackBack this entry is: https://starinthenightsky.wordpress.com/2011/07/11/%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%b9-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentВашият коментар

  1. благодаря:)
    а ще може ли и за казими-фазата нещичко?
    :))


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s