Венера като утринна и вечерна звезда

Венера е „вътрешна“ планета, чиято орбита се намира между Слънцето и Земята. Тя има период, през който е невидима за нас заради съвпада си със Слънцето. Съвпадът може да бъде долен, когато Венера преминава между Слънцето и Земята или горен, когато е отдалечена от Земята и се „скрива“ зад Слънцето. Когато Венера прави долен съвпад е невидима за около 8 дни, а след това се появява като утринна звезда – Фосфорос или Луцифер – тази, която носи светлина. Когато е в горен съвпад, тогава не я виждаме за около 60 дни. След горния съвпад се появява като вечерна звезда или Хесперус, което дословно означава „запад“.

За начало на цикъла на Венера се счита долния съвпад, когато тя се намира най-близо до Земята. А началото на текущия цикъл е долния съвпад от 29.10.2010 г. на 5 градуса в Скорпион. След кратък период на невидимост или „окултна“ фаза, се е появила на утринното небе на 3.11.2010 г. Това е бил хелиакалния изгрев на Венера. Това „раждане“ на Венера е моментът, в който тя за първи път се появява на хоризонта преди Слънцето, а от древността са отдавали на този факт голямо значение.

Венера като утринна звезда (Зорница) изгрява преди Слънцето

Древните народи на Месопотамия и средна Америка са смятали Венера за агресивен бог на войната и внимателно са проследявали нейното движение. Като утринна звезда е била видима почти девет месеца. Горен съвпад се е случил на 16.08.2011г., когато Венера е била най-отдалечена от Земята. Окултната фаза, в която тя е била невидима е бил с продължителност от около 60 дни, за да се появи през октомври 2011 г. като вечерна звезда – Хесперус.

Венера като вечерна звезда (Вечерница) изгрява след Слънцето

Когато наблюдаваме от гледна точка на Земята, виждаме че Венера заради нейната вътрешна орбита е максимално отдалечена от Слънцето на приблизително 45 °. А точно сега в края на март 2012 г. – 26.03.2012, Венера е най-отдалечена от Слънцето дори и на 46 градуса ! Затова и я виждаме как блести ярко и високо на небето като сияйна вечерна звезда –  Венера Хесперус. След като е достигнала своята максимална отдалеченост от Слънцето, Венера започва отново бавно да се приближава към него до момента когато на 15.05.2012 не тръгне в ретрограден ход и се приближи към Слънцето дотолкова, че няма да имаме възможността да я видим. В този момент, когато е най-отдалечена от Слънцето, Венера символично е постигнала своя пик и пълен капацитет на своята сила, а с постепенното приближаване към Слънцето тя приключва цикъла и се подготвя да влезе в нов. Този цикъл на Венера е със средна продъжителност от 584 дни, през които виждаме Венера за около 260 дни като утринна и 260 дни като вечерна звезда с два окултни периода.

Новият долен съвпад ще се случи на 05.06.2012. Тази година дори ще бъде видим и „танцът“ на Венера през Слънцето. Това се случва два пъти в разстояние на осем години, но след това не се повтаря през идващите сто години, което го прави твърде рядко явление. Предният път, когато Венера видимо е „танцувала“ през Слънцето е бил на 08.06.2004 г. Венера има и своите по-големи цикли, но ще оставя това за друг път.

За да разберем по-добре значението на отделните фази на цикъла на Венера ще си послужим с древния шумерски мит за богинята на любовта и плодородието Инана. Историята е с давност от около 5 000 години и вероятно потвърждава факта, че шумерите 3 000 г. преди новата ера са проследявали нейните цикли. Хелиакалният изгрев на Венера като утринна звезда е раждането на богинята.

Тя е силна, красива и блестяща. Периодът от хелиакалния изгрев до момента, в който Венера не достигне най-голямата си видима отдалеченост от Слънцето, е времето през което нейната сила се увеличава и достига своя максимум. Венера Луцифер, утринна звезда или както при нас обичат да я наричат „Звийезда Даница“, е силна, подхожда към живота почти агресивно, борейки се за своите желания. Във връзките си тя внася свежест, нова енергия и надежда, социално е ангажирана и отворена към живота. Тя притежава несломима готовност за риск в любовта и във войната и много себично задоволява своите желания. Тази част от цикъла на Венера е добър за осъществяване на личните желания. Тогава Венера е мотивирана към действие и инициатива. Връзките се сключват импулсивно, имат голям сексуален заряд, инстинктите се изразяват без задръжки. За да можем по-добре да разберем този активен, почти мъжки заряд на Венера можем да си припомним за гръцката богиня на лова Диана, Амазонките или за самата Афродита.

Тогава обаче започва нейното „слизане в подземния свят“. Богинята Инана в сребърна лодка тръгва към подземния свят.  Мъжът на нейната сестра Ерешкигал е умрял и Инана отива на погребение. На пътя към подземния свят Инана трябва да премине през седем врати. За да си осигури преминаването през всяка една от вратите тя трябва да даде нещо от това, което притежава – корона, огърлица, гривни, обувки, воал, облекло … Гордата и силна богиня с неохота се разделя с атрибутите на своята сила, но въпреки това Инана се предава и се запътва към  откриване на новите измерения на съществуването. Разсъбличайки се малко по-малко тя губи своята сила и пристига напълно гола в подземния свят.

Луната представлява сребърната лодка, с която Инана плува  в подземния свят. Всеки път когато на утринното небе има съвпад между Луната и Венера, символично богинята Инана пристига до врата. Седемте видими съвпади между Луната и Венера представляват седемте врати на подземния свят. На всяка врата Инана губи част от своята сила, което всъщност означава, че Венера се приближава до горен съвпад със Слънцето и всеки ден все по-малко е видима на небето, все повече губи яркостта си. Нейната импулсивност и първична сила все едно се колебаят в очакването на опита, който й предстои като се „гмурне“ под повърхността, когато се спусне в подземния свят. Нейното заточение в подземния свят с продължителност от 60 дни представлява горния съвпад между Венера и Слънцето. Срещата с жестоката й сестра е коствал живота на Инана. Сърдита и отчаяна заради загубата на мъжа си, жестоката Ерешкигал е убила Инана. Смъртта на Инана е показател за деструктивна енергия. Като че ли тогава Венера може да отприщи своя бяс към света като богиня на войната, затова и периодите през които Венера се намира в подземния свят са еднакво „опасни“. Маите са свързвали ключовите точки от цикъла на Венера с превратности, инциденти, конфликти и войни. И докато е изглеждало така все едно, че Инана завинаги ще остане в подземния свят, нейните защитници са се погрижили да възкръсне и да се върне в своя свят.

След горния съвпад и окултния период за около 60 дни Венера се появява като вечерна звезда. Инана отново се ражда и се връща в своя видим свят. Сребърната лунна лодка отново превежда Инана през седемте врати и на всяка една тя получава обратно своето облекло и накити. Отново имаме седем видими съвпада между Луната и Венера. Венера Хесперус, вечерната звезда носи по-спокойна енергия. След опита си в подземния свят тя е по-мъдра и зряла, няма я вече онази себична ориентация за инстинктивното задоволяване на личните желания, нито пък са налице неконтролируеми емоции. Тя е готова за сътрудничество, помирение, споразумение, подбор. Приема правилата, които са по-силни от личните инстинкти. Благоприятно време за всякаква социална активност и укрепване на връзки.

Приближава се края на един цикъл на Венера. Долният съвпад е на 05.06.2012 г. и скоро след хелиакалния изгрев предстои ново раждане на богинята. За тези, които се придържат към традиционната интерпретация това е опасен период, защото енергията на Венера е неконтролируема. Смята се, че по това време може да пламнат конфликти, случват се някакви произшествия и  е възможен някакъв срив по отношение на позиции на видни хора във властта. Изглежда, че това лято може да бъде горещо на политическата сцена.

 

Автор: Сенка Любич, Асоциация на хърватските астролози
Източник на изображения: 1. venus-transit.de, 2. tekapostarlight.co.nz
Превод: star in the night sky

 

Реклами

The URI to TrackBack this entry is: https://starinthenightsky.wordpress.com/2012/05/20/%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d1%83%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s