Външен вид и астрология

Анализирането на външния вид посредством астрологични показатели на пръв поглед може да изглежда безмислено, защото доста често, човекът чиято натална карта се разглежда, стои в едно и също помещение с астролога. Ако не е такъв случаяq то по някакъв друг достъпен начин като например снимка или описание,  астрологът получава тази информация. Тогава защо е нужно това да се прави, когато е очевидно ? Две са причините. Първата касае това, което наричаме „учене чрез лична практика“, а другата е ректификацията. Откриването на спецификата на една карта и нейната връзка с външния вид, е най-добрия начин символиката на астрологичните фактори да се развие и разбере в реалния живот, защото външният вид заедно с темперамента, е може би най-конкретното нещо, което може най-добре да се обясни и докаже. Ректификацията е другата по-важна причина, защото анализирането на външният вид е най-достоверния начин да се подходи към нея. Древните астролози много усърдно и прецизно са подхождали към анализ на тази част от картата.

Съществуването на много детайлни и понякога необичайни и странни таблици, които до подробности са описвали физическите особености на всеки зодиакален градус, говори за степента на тяхната значимост, което за мнозина не е такова от гледна точка на астрологичния анализ. Правилата за  определяне на външния вид са многобройни, обаче всички се базират на асцендента, неговият управител, термата в която асцендентът попада и най-близките аспекти, които имат спрямо него планетите. Преди да се пристъпи към анализ на тези неща, първо трябва  добре да се прецени как темперамента се отразява на външния вид.

Темпераментът в този смисъл е някакъв вид условие за правилна преценка на външния вид. Той дава следните характеристики на външния вид. Холеричният и огнен темперамент символизира правилна, стройна, енергична, подвижна и по-изразена мускулатура. За меланхоличният – издълженост, не много изразена слаба мускулатура, бавно и тромаво движение. Най-съразмерната и красива структура е символизирана от въздуха и сангвинистичният темперамент. Оптимално съотношение между височина и килограми, красиви крайници и изобщо привлекателен външен вид. Флегматиците са бавни, слабо подвижни, с по-мека мускулатура, склонни са към задържане на течности и напълняване. Като се има предвид, че при голяма част от хората темпераментът е комбинация от няколко типа, то анализът на външния вид представлява и по-сложна задача.

Заедно с темперамента от най-голямо значение за определяне на физическите характеристики на човека е планетата, която аспектира с най-близък орбис (до три градуса) градуса на асцендента. Тази планета също трябва да се класифицира и разгледа и по отношение на знака и позицията си спрямо Слънцето. Ако има две планети, които най-точно аспектират асцендента, по-голям „акцент“ ще има тази, която е по-близо до точен аспект и това, а което е по-специфично е, че тя напълно „ще заглуши“ символиката на другата планета. Ако да кажем например към асцендента има тригон от Меркурий в орбис от 3 градуса и секстил от Венера в орбис от 2 градуса, то Венера ще е водещата в описанието на външния вид. Аспектите към оста на меридиана т.нар. мунданни аспекти, ще имат по-специално значение и са също толкова важни както и класическите аспекти.

Самият градус на асцендента се гледа спрямо съотношението между знака и термата, в която попада. Също така неподвижните звезди на асцендента имат идентично значение както и планетите и съобразно планетарната символика, с която се свързват и изразяват. Да кажем например, че Регул на асцендента се интерпретира като Марс и Юпитер там, защото естеството на неподвижната звезда е такова. Така че човекът, който има Регул в съвпад с градуса на източния хоризонт, ще бъде силен, атлетичен и подвижен. Ако асцендентът не получава нито един точен аспект, то тогава на първо място се гледа знакът, в който се намира асцендента, неговата терма и съответно и неговия управител се интерпретира във връзка със собствената си природа, определена от знака, в който се намира и позицията и отношението му спрямо Слънцето (източен, западен). Най-добрият начин за интерпретация на външния вид включва комбинацията от символиката на знака на асцендента и планетите, фиксираните звезди, които имат най-точен аспект спрямо асцендендента  и всичко това в контекста и спрямо темперамента на човек.

За външният вид от по-специално значение са също и планетите намиращи се в първи и десети дом в зависимост от тяхната символика. Тези от първи придават допълнителен нюанс, а от десети по-скоро съдържат в себе си усещането като присъствие, което конкретния човек създава в другите.  „Параметрите“ на външния вид изразени посредством астрологичните фактори, които другите виждат на прима виста, са също и знакът на асцендента, на Слънцето и този на Луната.

 

Превод и редакция: star in the night sky
Използвана статия от автор: Наташа Каралич
Реклами

The URI to TrackBack this entry is: https://starinthenightsky.wordpress.com/2012/07/20/%d0%b0%d0%b2%d1%8a%d0%bd%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%b2%d0%b8%d0%b4-%d0%b8-%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%8f/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s