Космос и биоритми

Моделът на цикличност е присъщ в природата. Слънчевата система по подобие на жив организъм живее в съзвучие с космическите ритми, които са взаимосвързани.
В органичният живот на нашето тяло всеки орган има свой ритъм. Съвкупността от функционирането на всички обезпечава нормалната работа на всички органи и системи за оптимално приспособяване към условията на средата. Например ритъма на сърдечния мускул се намира в пряка зависимост от честотата на дишане. Ако се забави дишането, се забавят и ударите на сърцето. Дълго време се е смятало, че тези ритми не зависят от нашата воля. Така обаче не смятат хората, които работят с бионергетика. Йогите например знаят че при известна промяна на ритъма на дишане може да се акумулира голямо количество енергия, която се съхранява в нервните центрове и волевите импулси на човек могат да бъдат задействани, когато има такава необходимост. Има възможност да се регулират жизнените ритми.
Човек представлява част от Вселената и е тясно свързан с другите организми и същества, създавайки заедно с тях единна енергосистема. Ние сме деца на Земята. А животът на Земята зависи от Слънцето. Затова от всички космически излъчвания, които влияят на енергосистемата на Земята най-силни са цикличните лъчения на Слънцето. Слънчевата активност променя магнитното поле на Земята и това разбира се се отразява на човека.
Повишаването на слънчевата активност, магнитните бури имат своя цикъл.  Съществува полугодишен цикъл, по който се отчита, че най-голямо количество магнитни бури има през март-април, септември-октомври. Известно е, че основния Слънчев цикъл е 11 годишен, но има и петгодишен и т.н.
Научно е установено, че Слънчевата система влияе на умствените способности на човек предизвиквайки творчески подем. Магнитните бури рязко влошават състоянието на болните и хората с по-крехко здраве, хипертониците и тези със сърдечни проблеми.
Установено е, че ръста и теглото при раждане намаляват, колкото повече са слънчевите петна. Такава зависимост се проследява и по отношение на пътнотранспортните прозшествия и земетресенията.
От казаното дотук е ясно, че за да бъдем здрави това означава, че е необходимо да  впишем своя собствен биоритъм в циклите на Космоса.

Всеки човек в периода на своя живот е свързан и изпитва върху себе си три основни космически цикли:
– денонощен
– месечен
– годишен
Съответно те са свързани с трите основни елемента на хороскопа, които отразяват тези цикли:
– Асцендент
– Слънце
– Луна

Много важен е денонощния. Той е свързан с завъртането на Земята около собствената си ос за период едно денонощие и със смяната на деня и нощта. Този цикъл предполага моменти на спад и подем на физическата и психическа активност в този период.
Смяната на денонощната активност се намира в пряка зависимост от преобладаващата стихия в космограмата.

Денонощен биоритъм

В този цикъл също се отнася и космобиологичните периоди. Те биват седем (по броя на планетите от септенера). Всеки период е от около 3,5 часа.  Тези периоди са свързани с потребността в рамките на денонощието да се променя типа активност.

Месечната периодичност е свързана с Лунния цикъл и със смяната на нейните фази.
От гледна точка на биоритмите най-важни са двата периода от по 14,5 дни включващи периодът на растяща луна (от новолуние до пълнолуние) и този на намаляваща Луна (от пълнолуние до новолуние). При новолуние нашите биоритми практически са на нула. От втория лунен ден започва подем на биоритмите, който достига своя максимум при пълнолуние. При пълнолуние човек се намира в пика на физическата си активност, но на вътрешно ниво се наблюдава някаква емоционална затормозеност. След това следва спад на биоритмите.

С Луната се свързват биологическите приливи и отливи. Научно е доказано, че Луната спомага за производството на мелатонин и серотонин – вещества регулиращи психиката. Най-силно влияние върху психиката имат периодите на новолуние, пълнолуние и затъмнение. Пълнолунието повече оказва влияние на жените, а новолунието на мъжете. Но преди всичко това е свързано с това какъв тип енергия преобладава в човека – ин или ян.

Годишният цикъл е свързан със смяната на годишните сезони и движението на Земята около Слънцето – активността на човек се променя в зависимост от сезоните. В кратките зимни дни сме по-малко активни, но с настъпването на пролетта и пробуждането на природата и човек става по-активен.
От астрологична гледна точка за този цикъл инвидуално е важна отправна точка градуса на Слънцето, в момента в който то било по време на раждането. От него се отчита първи месец и т.н.

Спад на биоритмите в биологичната година се случва месец преди датата на раждане и от месеца, в който Слънцето е в опозиция с наталната си позиция. Например Слънцето при раждането се намира в 12-ия градус на знака Дева, което означава, че когато то бъде на 12-ия градус на Риби, ще започне спад в биологическата активност и също така и от 12-ия градус на знак Лъв.

 

Автор: Лариса Назарова „Медицинская астрология“
Превод: star in the night sky
Реклами

The URI to TrackBack this entry is: https://starinthenightsky.wordpress.com/2012/09/17/%d0%ba%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%be%d1%81-%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%bc%d0%b8/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s