Арудха

Арудха означава „издигнат“ т.е. това което е на показ и следователно, което виждат обкръжаващите. Пети дом символизира реалните способности и интелект, а неговата арудха –   наградите, призовете и оценките. Арудхата на всеки дом показва това, което е проявено във физически и материален план, това което света може да види и което е свързано с  различни житейски области съобразно естеството на дома. Тя символизира майа (илюзията), която е създадена от отражението на знака от неговия управител и обратно – възприятието за управителя  в светлината на неговия знак. Първата се нарича раши/бхава арудха или бхава пада, а другата граха арудха. Общото  наименование на арудхите използвани във ведическата астрология се нарича арудха пада. Най-важното нещо, на което следва да се обърне внимание е това, което наричаме Сатйа принцип. Съобразно него първи и седми дом от който и да е знак представляват Сатйа или истината. Майа (илюзията) е Асат (неистина) отделена от Сат (истина). Така че арудха пада, която представлява илюзията никога не може да бъде в първия или в седмия знак.

Изчисление на бхава арудха:

  1. Ориентираме се къде се намира знака, който съдържа интересуващия ни дом в съответната варга
  2. По посока на часовниковата стрелка се търси местоположението на знака, в който се намира управителя на този дом
  3. След това по същия начин се преброява колко знака има от интересуващия ни дом до знака, в който се намира неговият управител
  4. Преброяват се също толкова на брой знаци от мястото на управителя

Изчисление на граха арудха:
Преброяват се знаците по посока на часовниковата стрелка от планетата до нейния собствен знак  и след това  се отброяват същия брой знаци оттам. Знакът, който получаваме по този начин е граха арудха.

По подобие на арудха пада на различните домове, които показват илюзиите на външния свят спрямо различните житейски области касаещи родения, граха арудхите показват илюзията на родения спрямо характеристиките на различните планети – как той възприема света.

Изключения:

  • Ако арудха на знака/планетата се намира в един и същ знак, тогава десетия дом от това място се разглежда като арудха
  • А ако арудха на знака/планетата се намира в седмия знак, то тогава четвъртия дом от нейното място се разглежда като арудха

Лагна показва истинската същност. Възприятието, което другите имат за някой човек, може да се разминава с неговите действителни качества. Обикновено представата на другите е по-важна в материалния свят, отколкото действителността. Политическият лидер се възприема от хората като силен и влиятелен човек, който в действителност може да бъде човек, който вечно се съмнява. Истинската му природа обаче при него няма значение по отношение на обстоятелствата в материален план.  Представата на другите за това, което е видимо е по-важна. Хората възприемат политиците като силни лидери, а това оказва решаващо значение за тяхната политическа кариера.

Политическият лидер, който обикновено възприемат като честен човек, може в действителност да бъде голям негодник. Този, който възприемат като интелектуалец, може де факто да е посредствен в тази област. Този, който наистина е интелектуалец може да не участва активно във всекидневния живот и обкръжението няма да има възможността да узнае за неговите истински способности.

При положение, че някой се обучава в ИИТ (висше учебно заведение в Индия), хората  биха си казали, че той е много учен. А ако някой е получил образование в по-малко известен университет, хората не биха могли да получат същото впечатление. Възможно е чуждото възприятие да е погрешно и човек, който се е обучавал в  ИИТ да е по-малко образован.  В случай, че астрологът е популярен сред политиците, хората могат да си мислят, че той е добър астролог, а ако той не поддържа контакти с голям социален кръг, хората може да сметнат, че той е „средна ръка“.  Обаче де факто този втория може да бъде много повече запознат и добър като  астролог.

В тази връзка може да се каже, че това как възприемат някой човек, често може да се различава от това, което е той в действителност. За интерпретациите на астролога е важна и представата за някого и това, което е той в действителност. За прогнози при някои ситуации е необходимо познание за представата (например като успех на политика на изборите, успех в конкуренцията, повишение в службата и т.н). За прогнози, които сочат към вътрешна промяна, от друга страна несъмнено е по-важна истинската същност на човек.

Астролозите е необходимо да са способни да разграничат действителността от представата. Ние трябва да разберем истинската природа на човек и как самия той се възприема от света. Арудха пада в такъв случай като важeн елемент от Ведическата астрология, помага при тази задача.

Използване на арудха лагна
Както лагна представлява истинската индивидуалност, така арудха лагна (AL) e показател за майа свързана с „Аз-а“ Тя показва как материалния свят възприема някой човек, неговия статус – общото впечатление. Срамежливата и неориентирана личност ,може да създава впечатление за себе си като за силен лидер – това е и майа (илюзия), която е свързана с индивидуалността и AL показва това.

Понеже арудха лагна се свързва с майа, илюзиите, заблудите, представите и впечатленията, тя е много важна при оценяването на различни материални въпроси. Например Парашара и Джаймини казват, че 11 и 12-ти дом от AL показват финансовите приходи и разходи. Естествени малефици в трети и шести дом от AL указват на това, че става възпрос са човек, който възприемат като смел човек, който директно се конфронтира с неприятелите. Такива представи от страна на другите обикновено се изграждат за успешните хора, а малефици в тези домове спрямо AL правят родения смел и успешен. Естествено благоприятни планети в трети и шести дом от AL правят родения много мек и сдържан в обществото. Такъв човек не противоборства активно на другите. Тази комбинация обикновено присъства в картите на святите, чисти и с меко сърце хора.

Десети дом от лагна в D-10 показва истинското положение в обществото – кариерата и естеството на истинската карма (дейност). Докато десети дом от AL в D-10 показва възприятието (майа) за неговата обществена дейност – свързан е с обществения статус и положение. Ние формираме впечатление за нечия кариера като вземаме предвид мястото и условията на работа. A10 в D-10 показва работното място.

Използване на бхава арудхите
Четвърти дом в D-16 показва задоволство от притежаването на транспортно средство), истинското щастие.

Човек може да бъде много щастлив, когато е собственик на мотопед или дори велосипед, а в друг случай когато притежава три мерцедеса, може да се чувства неудачник и да мечтае за по-добър автомобил. Истинското задоволство от притежаването на превозно средство няма нищо общо с престижния вид на автомобила. Така хората възприемат собственика на мерцедеса като щастлив човек в сравнение с този, който притежава мотопед. Това е майа, която е свързана със задоволството от автомобила в този материален свят. И това го показва А4.

Благоприятна планета, която оказва влияние на четвърти дом в D-16 е показател за това, че е щастлив с автомобила, който има. Благоприятна планета, която оказва влияние на A4 в D-16 е показател за това, че другите го възприемат като щастлив човек, който притежава някакъв автомобил. Някой с Венера в собствен знак в A4 и Сатурн в четвърти в D-16, може да притежава разкошен автомобил (другите го възприемат като щастлив с този автомобил),  а той да не бъде доволен. А този с Сатурн в A4 и Венера и Юпитер в четвърти в  D-16, може да е собственик на непрестижен автомобил (т.е да го възприемат като човек недоволен от своя автомобил), но де факто той да е доволен.

Една от важните арудха пади, които се използват в Джйотиш е Упапада Лагна (UL) – арудха пада на 12-ти дом. Тя показва брака и съпруга. Планети в UL символизират типа брак и съпруг. Например Меркурий в UL може да е индикация за интелектуален тип.

Седми дом показва взаимоотношенията, а  A7 (дара пада) е илюзията свързана с тях. Това е типът хора, които обикновено си взаимодействат с родения. Има се предвид типа хора, с които родения си взаимодейства и ние го възприемаме въз основа на това. Ако някой има приятелка проститутка, хората могат да получат отрицателно впечатление за него самия. Обаче ако човекът има приятел знаменита кинозвезда, някаква част от очарованието се разпростира и по отношения на самия човек. В тази връзка дара пада указва на типа хора, с които родения е свързан посредством партньорски взаимоотношения и които играят важна роля във формирането на впечатленията на обръжаващите за типа взаимоотношения на този човек.

П.В.Р.Нарасимха Рао

 

Превод и редакция: star in the night sky
Реклами
Published in: on септември 22, 2012 at 11:02  Вашият коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://starinthenightsky.wordpress.com/2012/09/22/%d0%b0%d1%80%d1%83%d0%b4%d1%85%d0%b0/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s