Астрометеорология

Астрологични карти. Планетите в астрометеорологията.

Построява се ингресна карта (за момента на влизането на Слънцето в зодиакалните знаци Овен, Везни, Козирог и Рак, която важи за конкретното тримесечие) или карта за всяка една от лунните фази за прогноза валидна  за седем дни.

meteorology Изображение: Lisa McKown, Fotolia.com

Слънце  – в зависимост от годишния сезон индикира общата насока на прогнозата.

Луна –   Колкото повече аспекти има Луната, толкова и пъти ще се променя времето през периода.

Меркурий – сам по себе си е студен, сух и ветровит, символизира променливото време и ветровете, както и трудно прогнозируемо разваляне на времето, резки промени от студено и влажно време към топло и много сухо.Ретроградният Меркурий предполага  бури.

Венера – прохладно, влажно с чести валежи, но често и балансира метеорологичните условия, предполага хубаво време. През лятото доминантна Венера може да е показател за хубаво време, без облаци, но с увеличена влажност, дъждове, южен вятър с по-слаб интензитет.  Ретроградната Венера увеличава влажността на въздуха.

Марс – увеличаване на температурите, но и много ниски температури, суха, изсушена или вледенена земна повърхност, запрашен и сух въздух. Проливни дъждове, една градушка, силни ветрове. Под негова „опека“ са екстремните времеви условия, още повече когато е в напрегнати аспекти с други планети. Ретроградният Марс е индикация за увеличаване на температурите, засушаване. Също и за топли и сухи, западни ветрове. Марс е предпоставка за големи горещини още повече ако се намира в зодиакалния знак Лъв. Когато е в контакт със студени планети е индикация за лошо време.  Понякога има и влажност, ако Марс се намира във водни знаци или е  в аспект с Венера или Нептун.

Юпитер – горещ и влажен. Той предполага ясно, сухо и топло време, високо атмосферно налягане. Небето в повечето случаи е ясно или с временна облачност,  в рамките на средните стойности за периода. Слаб до умерен приятен вятър. Юпитер в конфигурация с Марс или Плутон предполага сушави периоди. Той  усилва характеристиките на планетите, с които е в аспект.

Сатурн – студено време и силен влажен вятър, влошаване на метеорологичните условия за по-дълъг период от време, снежни бури, морски бури. Сатурн се свързва от частична облачност до навъсено небе и е индикация е за тъмни и тежки облаци. Свързва се с ниското атмосферно налягане  и въздушни потоци, които се движат наобратно на часовниковата стрелка.

Уран – трудно прогнозируеми и движещи се и в двете крайности метеорологични условия. Силни ветрове, много студени северни ветрове –  урагани, торнадо и ветрове от такъв тип.  Светкавици и гръмотевици. Свързва се със студения арктически въздух, студен въздух от по-горните слоеве на атмосферата. Винаги е индикатор за студено време, често е свързан с бурите и може да е предпоставка за студени, силни ветрове, торнадо.  Индикация е за увеличаване на атмосферното налягане.

Нептун – време, което е трудно да бъде определено, влажно време. Активират се подземните води. Индикатор е за въздушни течения, които се движат наобратно на часовниковата стрелка, южни въздушни потоци, за влажност и по-високи температури. Също така се свързва и с ниското атмосферно налягане, мъглата и често е активен когато има торнадо. В зависимост от конфигурацията, Нептун се свързва с влажност, бури с дъжд и сняг, гръмотевици и поройни валежи.   Нептун се свързва с циклоните т.е. с областите на ниско атмосферно налягане.

Плутон – екстремни метеорологични условия. Усилва характеристиката на всяка планета и конфигурация, в която се намира в контакт. Важен е в процеса на трансформация на въздушните маси. Най-често той се свързва с модификацията на посоката и силата на вятъра, затова и активно „съдейства“ за  появата на торнадо и за други подобни екстремни метеорологични условия. Свързва се и с повишаването на температурата, което е предпоставка за появата на бури. Може да е индикация за повишени температури, които не съответстват на годишния сезон и местоположение, за което разглеждаме картата и за силна суша.

 

Автор: Kris Brandt Riske
Превод и редакция: star in the night sky
Реклами

The URI to TrackBack this entry is: https://starinthenightsky.wordpress.com/2014/03/18/%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%8f/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s