Валежи

Класификация на валежите

Разнообразието на валежите по агрегатно състояние, форма, интензивност, начини на образуване и други, дават основание за поделянето и систематизирането им по различни признаци.

Класификация според агрегатното състояние на водата

Твърди валежи – сняг, снежна и ледена суграшица, град, снежни зърна, леден дъжд, скреж и слана. Твърдите валежи са характерни за полярните ширини и високопланинските райони на Земята. В умерените ширини те имат сезонен характер, извън тях са епизодични явления, а в тропиците и екваториалния пояс се наблюдават само на голяма надморска височина (с изключение на валежите от град).

Течни валежи – дъжд, ръмеж, роса. В зависимост от термичните условия те са рядко явление в полярните райони, а в умерените ширини се наблюдават през цялата година. През топлото полугодие са основен вид валеж. Във вътрешнотропичната област над равнинните райони се наблюдават почти само течни валежи (освен града).

Смесени валежи – мокър сняг. това са валежи във вид на топящ се сняг или смес от дъжд и сняг.

Класификация според мястото на образуване

Високи (атмосферни валежи). Това са твърдите, течните и смесените валежи, които се формират в облаците и падат от тях (дъжд, сняг, суграшица, снежни зърна и ледени зърна, ръмеж, град).

Ниски (хоризонтални) валежи. Те са резултат от кондензация или сублимация на атмосферната влага върху земната повърхнина и предметите по нея. Към тази група се отнасят росата, сланата и скрежът.

Класификация според начина на изваляване

Обложни валежи. Това са спокойни, продължителни валежи над големи територии. Имат средна интензивност. Падат обикновено от фронтални слоесто – дъждовни и високо-слоести облаци, по-рядко от слоесто-кълбести.

Поройни валежи. Те падат обикновено от кълбесто-дъждовни облаци. Започват и спират внезапно, имат резки колебания в интензивността и обикновено обхващат малка площ. Капките, особено в началото на валежа, са много големи. Летните поройни валежи често са съпроводени от гръмотевични бури. През зимата пороен характер имат снеговалежите от едри снежни парцали. В преходните сезони може да се наблюдават краткотрайни силни извалявания на суграшица едновременно със сняг и дъжд. Краткотрайните валежи не винаги са обилни. Количествата паднала вода варира в широки граници.

Класификация според условията на образуване

Вътрешномасови валежи. Те са свързани с еднородни въздушни маси и вътрешномасови облаци. Най-разпространени са вътрешномасовите поройни (или конвективни) валежи от кълбесто-дъждовна облачност във въздушни маси с неустойчива стратификация. При въздушни маси с устойчива стратификация пада ръмеж от слоести, по-рядко от слоесто-кълбести облаци. Вътрешномасови са и хоризонталните валежи.

Фронтални валежи. Образуват се на границата на две въздушни маси и бележат преминаването на фронта. При топъл фронт валежите са обложни, падат от слоесто-дъждовни облаци, по интензивност са умерени, засягат обширни територии пред фронта. По-студените фронтове са по интензивни, често поройни. Падат от кълбесто-дъждовни, отчасти от слоесто-дъждовни облаци. Обхващат по-тясна ивица от територията, предимно след фронта. При оклюзионни фронтове валежите падат и от двете страни на фронта, по-често имат обложен характер.

Орографски валежи. Те се формират при принудително изкачване на въздуха по склона на орографски прегради. Често са модификация на фронтални валежи, като подсилват ефекта им. Такова въздействие се чувства в повечето места по света, където са отбелязани максимални валежни количества за съответните райони.

Автори и източници:

  1. Векилска Б., Обща климатология, Ун. изд. “Св. Кл. Охридски”, София, 1991;
  2. Сиракова М. и колектив, Метеорология за всеки, Изд. Наука и изкуство, София, 1989
Реклами
Published in: on март 27, 2014 at 12:34  Вашият коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://starinthenightsky.wordpress.com/2014/03/27/%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b8/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s