Антисия и контраантисия

Какво накратко е антисията и какво контраантисията ?

Антисията представлява отразената позиция на една планета от наталната карта, чието огледало, рефлектор въз основа на която се получава нейното отражение, са точките на лятното и зимно слънцестоене на 0 градуса в Рак и Козирог. Антисията е равното отстояние от тези две точки. Тя е с интровертна, женска природа. Представлява подсъзнателната лична мотивация, същност, разбиране на даден принцип. Думата „σκιά“ има гръцки произход и означава „сянка“. Древните астролози са наричали антисионните знаци знаци с равна сила, защото при тях денят и нощта са с еднаква продължителност.

Контраантисията е подобна позиция, само че нейното огледало са точките на пролетното и есенно равноденствие на 0 градуса в Овен и Везни. Тя винаги се намира на 180 градуса от местоположението по градус на антисията.  Контраантисията е с мъжка, екстровертна природа. Представлява подсъзнателната мотивация, същност на определен принцип, която ни ръководи и е водещ при взаимодействие и контакт с другите, средата. При нея  продължителността на деня на единият знак по градус е реципрочен на нощта  при другия и обратното.

Тези четири кардинални точки на слънцестоенията и равноденствията,  представляват ключов момент от деклинацията на Слънцето и са особено важни в мунданната астрология, защото отбелязват стартирането и смяната на астрономичните сезони. По това време Слънцето се намира на своята максимална деклинация т.е. на най-голямо ъглово отстояние над и под небесния екватор по време на лятното и зимно слънцестоене съответно на 23ºN27 и 23ºS27’  и на най-малко ъглово разстояние или на минимална деклинация –  0 градуса  по време на равноденствията.  Тези точки са „носещите колони“на Зодиака.

Класификация по деклинация на зодиакалните знаци

Зодиакалните знаци се разделят на:

  • от Овен до Везни  (Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева) -топли, със северна деклинация
  • от Везни до Овен (Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей, Риби) – студени, с южна деклинация
  • от Рак до Стрелец – бавноизгряващи
  • от Козирог до Близнаци – бързоизгряващи

При антисията и контраантисията, заради и в зависимост от рефлекторната ос, която разполовява Зодиакалния кръг – в първия случай Рак – Козирог, а във втория Овен – Везни, всеки градус от Зодиака има съответстващ огледален градус в знак, отражение намиращо се в другата част от Зодикалният кръг.

 

Приложение на антисията и контраантисията

От гледна точка на пра-качествата знаците в антисия макар и на пръв поглед различни и трудно съвместими, намират именно в тях и своята допирна точка, посредством която се чувстват по някакъв начин сродни и гледат в една посока. Рак и Близнаци споделят качеството „влажно“,  Лъв и Телец – качеството „сухо“, Дева и Овен – качеството „сухо“,  Везни и Риби – качеството „влажно“, Скорпион и Водолей – качеството „влажно“ и Стрелец и Козирог – качеството „сухо“. Знаците в контраантисия са противоположни по този признак.

Посредством антисията и контраантисията всяка планета от наталната карта има още две свои алтернативни позиции на действиe, където среща част от своята отразена, огледална мъжка или женска същност. Казано другояче тя си има своята персонална точка на слънцестоене и равноденствена точка. Антисиите и контраантисиите могат да са важен елемент в астрологичния анализ, защото представляват места в астрологичната карта, които са индикация за проявление на нещо, което обаче се „заражда“ и подготвя извън нашето полезрение, индиректно, „иззад кулисите“, няма пълна яснота по него.  Някои автори приписват на антисията действие сходно с това на  съвпада между две планети, а на контраантисията с това на опозицията.

Антисиите и контраантисиите  се използват най-вече в хорарната астрология, но не бива да се пренебрегват като допълнителен инструмент за анализ и в рождената и прогностична астрология, мунданна астрология,  а също така и в анализа за съвместимост между двама души.

 

Автор: star in the night sky
Реклами

The URI to TrackBack this entry is: https://starinthenightsky.wordpress.com/2014/07/15/%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s