Седмична астрология

От древни времена всеки ден от седмицата и час в нея се асоциира с планетите в небето и в много езици наименованията на дните са произлезли от наименованията на отделните планети и свързаните с тях богове. Неделя на аглийски е Sunday (ден на Слънцето), понеделник е Monday (ден на Луната), срядата се нарича Wednesday (бог Wodan – Вотан е германския еквивалент на римския Меркурий), четвъртък е Thursday (Thor – Тор е германския гръмовержец подобен на римския Юпитер), петък се нарича Friday (Frige е а англосаксонска богиня подобна на римската Венера), а събота пък е Saturday (ден на Сатурн). Идеята  на тази концепция е че отразява цикличността в малък период от време – ден, час, които носят със себе си определена специфика, която е тяхно олицетворение. За какво може би ще се запитате може да послужи подобно нещо ? Например за ориентир кога е най-подходящото време за конкретна ежедневна активност и съответно за по-добро организиране на деня, когато са в синхрон външните условия с това, което смятате да правите и кога е по-удачно да използвате някакъв отрязък от деня за нещо по-подходящо.

Както при разглеждането на рождена карта всяка една планета е отражение на проявлението на някакъв принцип по естествената му символика в поднебесния свят, така тя също е ако правим ежедневна лична прогноза е и фактор, който е индивидуален за всеки. Това последното е от голяма важност, ако ни интересува индивидуална прогноза. За да сме в „тон“ и в съзвучие с този период от време, можем да използваме всичко свързано със символиката на съответния ден за всеки ден подвластен на дадена планета.

След като знаем кой ден от седмицата с каква планета се свързва, сега да разберем как се изчисляват часовете. Например ако деня от седмицата е петък, то той е подвластен на принципа на Венера. За определянето на часовете на всички дни е от значение кога точно изгрява Слънцeто на тези географски координати. Тогава започва отброяването на планетните часове за това място. Продължителността на часовете е обусловена от времето от изгрев до залез и от залез до изгрев и в зависимост от годишния сезон. Всеки ден подвластен на определен принцип се разделя на по две части от по 12 часа, като в първата част, която започва с изгрева на Слънцето, часовете се наричат дневни, а във втората, която продължава до изгрева на следващия ден на Слънцето, са нощни. Първият час на всеки ден стартира със същия управител, какъвто е и този на деня. Часовете се определят въз основа на халдейския ред на планетите –  Сатурн, Юпитер, Марс, Слънце, Венера, Меркурий, Луна.
И ако става въпрос за петък и Венера, то вторият час след изгрева ще има отношение към принципите на Меркурий, третия с  тези на Луна и т.н.

Дневни планетни часове – продължителността на всеки един от тях за конкретни географски координати се получава като се раздели продължителността на деня от изгрев до залез на 12.

planetary-hour-day

Нощни планетни часове – продължителността на всеки един от тях се получава като се изчисли времето от залез до изгрев и отново се дели на 12.

planetary-hour-night

Астролозите от древността са използвали планетните часове освен за дневен и часов ориентир по принцип, но също и в хорарната астрология като метод, чрез който може да се прецени и определи дали една хорарна карта е радикална т.е. дали отговаря на естеството на зададения въпрос или не.  За целта е необходимо да се сравнят управителя на планетния час, в който е зададен въпроса и управителят на изгряващия знак на хорарната карта. Хорарната карта е валидна, когато тези две неща са идентични и съвпадат или в случаите, когато планетата управител на планетния час и тази на Асцендента управляват и принадлежат към eдин и същ триплицитет.

 

Автор: star in the night sky
Реклами

The URI to TrackBack this entry is: https://starinthenightsky.wordpress.com/2014/08/19/%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%8f/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s