Астрологията – синтез между наука и изкуство

Астрологията е философска дисциплина, защото в основата й е заложена философска концепция. Тя е познание за цикличността. За всяко нещо си има време. Тя е и метафизична – инструмент за „измерване“ на характеристиката, качеството на времето и на цикличността и взаимосвързаността на всичко в света в индивидуален и глобален план. Посредством  астрологията могат да се проследят етапи и развитието на процеси във времето.

Астрологията е тясно свързана и е немислима без астрономията. Нейната концепция се изгражда посредством научни опорни точки и въз основа на астрономическите закони. И докато астрономията е наука за законите на звездите от „астро“ и „номос“, то астрологията от „астро“ и „логос“ е тази, която описва тяхната идея, принципи, темата на тези закони. Астрологията също може да се нарече и изкуство, защото астрологичната интерпретация е индивидуален и в такъв смисъл творчески процес. Посредством нейните способи може да се „чете“  музиката, „вибрацията“ на вселенските ритми т.нар.спектър на трептенията в струнната теория. Вселената е музикална.

В света всичко подлежи на цикличност, определен порядък и е съставено от множество преплетени цикли, свързани помежду си. Всеки цикъл е своеобразна нишка в пъстрия килим и отразява конкретна тенденция. Глобалните тенденции – икономически, политически, културни и т.н.  рефлектират върху индивидуалния човек, но те също така са взаимосвързани.

Всеки човек сам по себе си е представител на определен „тон“ на първо място според генерацията, а на второ според индивидуалната си „композиция“, която рефлектира върху глобалното и общите тенденции и процеси. Всички знаем, че дадена епоха и десетилетие носи някакъв определен дух, отпечатък, нещо типично в себе си във всякакъв план на обществения живот. Той се формира от хората, които се раждат и живеят по това време. Те пускат типът „музика“ и вземат участие в „композирането“ на общата мелодия. В обществен план музикалните предпочитания стилово и жанрово се променят и затова на сцената периодично излизат подходящите „изпълнители“, в синхрон с общите музикални „потребности“ на периода.

Всеки човек се свързва и е „настроен“ като своеобразен музикален инструмент, спрямо времето и пространството по негов си уникален начин, чрез негов собствен ритъм и начин на звукоизвличане, който може да се види от неговото космическо днк или космически уникален пръстов отпечатък и представлява мястото му на среща със средата в която се е родил, която му въздейства и чрез която се формира и развива. Тя го обуславя. Това че искаме нещо да се случи на момента и/или правим нещо по въпроса, е причина то да се осъществи само ако са изпълнени следните условия. Има го като рожден потенциал и е в синхрон с качеството на периода. Индикации за липса на синхрон, какафония, са наличието на по по-продължителни спънки, разминавания, трудности и в дреболиите, които препятстват по някакъв начин изпълнението на желаното. Когато има синхрон с него, всичко съдейства и наглед невъзможните пречки намират своето разрешение.

Това космическо днк са планетите от Слънчевата система, които дават възможност да се види от „птичи поглед“ това което се случва на Земята глобално и на всеки отделен човек. Те представляват изпълнението на една и съща „музика“, но от по-висок „етаж“. Реалността не е само линейна, а и многопластова.

Космическото днк метафорично казано представлява индивидуалното“звучене“, енергийна матрица, почерк на човек. Затова при срещата и взаимодействието ни с друг човек, както може да се получи интересна и плодотворна музикална колоборация, така и какафония. Някой може да ни звучи фалшиво, като  чалга или най-общо казано като нещо, което не ни допада, защото сме настроени на друга музикална честота, канал, нямаме подобен честотен „обхват“.

Планетите от Слънчевата система не влияят, а само отразяват като една 3 D мащабна космическа проекция, качеството и метафорично казано енергията, която носи някакъв момент на Земята, неговата „музика“ на всички нива. Не причиняват нищо, а само отразяват ритъма и тоналността на конкретен момент и условията характерни за него, метафорично казано неговото звучене, мелодия, само че от гледната точка на друг „етаж“.  Всеки който казва, че планетите са повод нещо да се прояви по определен начин, просто сам не е наясно с това, което коментира.

 

Автор: star in the night sky
Реклами

The URI to TrackBack this entry is: https://starinthenightsky.wordpress.com/2015/01/30/%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d0%b7-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-%d0%bd%d0%b0%d1%83%d0%ba%d0%b0-%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%ba/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s