Картите Таро – гласът на интуицията

Какво представлява Таро ?

Вероятно първата асоциация, която изниква като се спомене Таро е че Таро е метод за гадаене на бъдещето. И в такъв контекст по-скоро се приема несериозно, защото звучи хвърчащо някак си. Вероятно си задавате въпроса как може едно късче хартия да каже нещо за бъдещето ? Абсурдно звучи, нали ? Картите Таро обаче сами по себе си не прогнозират бъдещето, те са само средство чрез което личната интуиция разбира нещо по въпроса. А това става чрез езика на символите в Таро. Той отразява нещо в реалния живот, само че с Таро „граматика“. Водеща при Таро граматиката е интуицията. В такъв смисъл, за да можеш да четеш езикът на Таро е необходимо да имаш добре развита интуиция. Таро е и добър начин да я развиеш, ако ти е трудно да чуеш какво ти шепне нейният глас. Картите Таро са огледало на психологическата природа на човек към някакъв момент, на неосъзнатото и подсъзнателното. Какво го вълнува, как се чувства, каква е моментната му вътрешна нагласа. Затова може да се разглеждат и като инструмент за себепознание. Тарологът или този, който използва тази система, трябва да притежава освен добра интуиция и добър психологически усет. Основното при картите Таро, е че интуицията Знае, колкото и неразумни от гледна точка на логиката да са нейните доводи. Картите Таро просто изваждат навън това нейно знание. Човек като пита на интуитивно и несъзнателно ниво, има някакъв отговор, визия за въпроса, който задава на картите и картите Таро представляват само вътрешният интуитивен отговор на неговия въпрос. Затова посредством Таро не може да получи друг отговор от онзи, който самият  питащ към някакъв момент е склонен да предложи. Отговорът се съдържа в самия питащ. За по-добра интуитивна връзка с картите от водещо значение е изборът на Таро колода. Подходящата е онази, която като я гледаме я усещаме като наша,  харесва ни.

Можем да направим паралел между Таро и Хорарната астрология.  И при двете „енергията“ или „тонът“ на момента, ако са избрани и уловени спонтанно, то тогава дават и насоки по естеството на зададения въпрос, защото са синхронизирани с него на интуитивно ниво.  Във всеки случай и двете винаги дават насоки, макар и не по конкретен въпрос, в зависимост и съобразно  „характеристиката“, която предполага моментът на неговото задаване.

Таро граматика

В подредбата на големите и малки аркани има заложен чисто философски смисъл. Те описват отделни етапи в развитието на човек в по-малък или по-голям мащаб. За да разкажем една таро история на разбираем език, то за целта е необходимо да научим нейната „граматика“. В тази граматика някои таро карти играят ролята на подлог, други са сказуемо, а трети допълнение.
В таро картите се делят на:
– Големи аркани. Големите аркани са 22 на брой. Те са водещи при един таро анализ. Описват основния фон.
– Малки аркани – те са 56 на брой. В тази категория попадат карти с цифрени стойности от 1 до 10, Асата, дворцовите карти – крале, кралици, рицари и пажове. Те имат по-малка „тежест“ в таро анализа и допълват големите аркани.

Всеки малък аркан се асоциира с функцията на конкретен голям аркан.  Например всички Аса съответстват на големия аркан Магът, двойките на Висшата жрица, тройките на Императрицата … Дворцовите карти също имат своето съответствие. Пажовете, чиято символика обичайно се свързва с някакъв тип известие, съобщение, комуникация, които поставят началото на нещо, съответстват на големия аркан Глупакът, а астрологично на Меркурий. Рицарите, които са олицетворение на действие, инициатива се асоциират с Магът, а астрологично с Марс. Кралиците пък отразяват състояния, нагласи, женското начало, в зависимост от боята в която попадат, затова и намират своето съответствие във Висшата Жрица и Императрицата. Астрологичната им символика са Луна и Венера. Кралете от своя страна, като символизиращи мъжкото начало са под „опеката“ на Императорът и Жрецът. Астрологичното им съответствие са Сатурн и Юпитер.

Малките аркани описват определен сюжет.  „Жанрът“, стилът на историята, която разказват таро картите се описва от нейната „боя“.
Тя бива четири типа:
– жезли
– пентакли
– мечове
– чаши

Жезлите са олицетворение на елемента огън. Активен, мъжки принцип. Астрологичното им съответствие са планети и светила в огнени зодакални знаци – Овен, Лъв, Стрелец,  в кардинални  зодиакални знаци – Везни, Овен, Козирог и Рак, в първи, четвърти, пети, седми, девети и десети дом или във взаимовръзка с Марс, Юпитер.

Пентаклите са олицетворение на елемента земя. Пасивен, женски принцип. Астрологичното им съответствие са планети и светила в земни зодиакални знаци – Козирог, Телец, Дева, във фиксираните зодикални знаци –  Телец и Скорпион, във втори и осми дом или във взаимовръзка със Сатурн, Плутон и Венера.

Мечовете са олицетворение на елемента въздух. Активен, мъжки принцип. Астрологичното им съответствие са планети и светила във въздушни зодиакални знаци – Везни, Близнаци, Водолей, в подвижният зодиакален знак Стрелец, в трети, седми, девети и единадесети дом или във взаимовръзка с  Уран, Юпитер, Венера и Меркурий.

Чашите пък са олицетворение на елемента вода. Пасивен, женски принцип. Астрологичното им съответствие са планети и светила във водни зодикални знаци – Риби, Рак, Скорпион, в четвърти, осми и дванадесети дом или във взаимовръзка с Нептун,  Плутон.

Важно да се отбележи, че и тук както в хорарната астрология само първото изтегляне на Таро по някакъв въпрос, дава насоки по него. Изтеглянето на Таро собственоръчно или от ръцете на друг човек, има по-голяма тежест от онлайн вариантите. Препоръчително е да се знае, че Таро представлява най-вече достъпен метод за обратна връзка с вътрешния компас и водач.

 

Автор: star in the night sky
Реклами

The URI to TrackBack this entry is: https://starinthenightsky.wordpress.com/2015/05/18/%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%be-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d1%82%d1%83%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s