Сезонни карти

В тази публикация ще направя кратко представяне на т.нар. сезонни карти.  Как се правят, какво представляват и какво е тяхното приложение. Построява се астрологична карта за точния момент на настъпване на астрономическата пролет, лято, есен или зима, когато Слънцето навлиза, прави ингрес съответно в зодиакалните знаци – Овен, Рак, Везни и Козирог. И за местоположение със съответните географски координати от земното кълбо за този момент, за които ни интересува сезонна карта.

Ингресът в тези зодиакални знаци представлява важен момент от годишният слънчев цикъл. Моментите, в които се случват слънцестоенията и равноденствията,  представляват ключов момент от деклинацията на Слънцето и са особено важни в мунданната астрология, защото отбелязват стартирането и смяната на астрономичните сезони. По тяхно време Слънцето се намира на своята максимална деклинация т.е. на най-голямо ъглово отстояние над и под небесния екватор по време на лятното и зимно слънцестоене съответно на 23ºN45 и 23ºS45’  и на най-малко ъглово разстояние или на минимална деклинация –  0 градуса  по време на равноденствията.  Тези четири момента са „носещите колони“ на Зодиака.

Астрологично разглежданият годишен сезон метафорично казано тогава се ражда, закърмен с определен потенциал, който важи в рамките на неговия период. Още по темата може да прочетете оттук. Тези астрологични карти са олицетворение на астрологично ниво как един годишен сезон има и своето астрологично съответствие, аналог, от който можем да предположим какъв ще е общия „климат“ най-общо казано, не само метеорологичното време за разглежданото тримесечие.

Погледнато чисто философски, астрологичната нова година започва от деня на пролетното равноденствие. Тогава започва един нов природен годишен цикъл. Затова някои астролози придават на картата на пролетното равноденствие по-голямо значение като сезонна карта, която може да е определяща за  насоките на цялата астрономическа година.

Този метод, на сезонните карти се използва и е познат най-вече като средство за анализ на глобалните процеси от всякакъв тип в света, които са предмет на разглеждане от мунданната астрология. Понеже всеки един човек не живее на самотен остров и не е напълно изолиран от глобалните процеси, то този метод има своето място и когато става въпрос за лични астрологични прогнози.  Посредством тези астрологични карти може да се направят индивидуални тримесечни сезонни прогнози. Като целта им е да се извлече есенцията от взаимодействието на глобалното спрямо индивидуалното за конкретен сезон. Казано по народному – в какви условия и обстоятелства има вероятност да бъдем поставени за определен тримесечен период.

 

Автор: star in the night sky
Реклами

The URI to TrackBack this entry is: https://starinthenightsky.wordpress.com/2016/06/16/%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s